ЗАПЛАТИТЕ НА ПОЛИЦАИТЕ ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАТ С 5% ОТ 1 ЯНУАРИ 2014


Министърът на вътрешните работи формулира трите основни предизвикателства, пред които бе изправено вътрешното министерство: кризата от засиления миграционен натиск, наложителна необходимост от реформа в МВР и предизвикателствата, свързани с охраната на обществения ред по време на протестите.

Една от основните реформи, променяща съществено модела на управление е свързана с формулираните правомощия на министъра на вътрешните работи, посочи Йовчев. По думите му, министърът вече няма възможности, каквито имаше преди  и това отговаря на очакванията на обществото. „Министърът на вътрешните работи няма информация и не може да влияе на подслушванията и това трябва да остане така. С промените, министърът няма да има възможност да влияе върху отделните охранителни структури и това също трябва да остане така“, коментира Йовчев. Друга важна крачка е промяната в Закона за СРС и въведения комплекс от мерки, гарантиращи сигурността, законността и контрола на ползването им. В резултат на това “намалихме подслушването с повече от 2 пъти. Към края на 2012 година имаме 5000 искания, сега са малко над 2100”.
Важна стъпка е и подготвеният законопроект за МВР. Министърът отбеляза, че в резултат на предприетите мерки е прекратената порочната практика за дарения в МВР, както и извършването на търговска дейност. Той даде пример със структурите на СОД – до момента министерството е било подизпълнител на търговски дружества, занимаващи се с охранителна дейност и така е бил отклоняван ресурс от противодействието на престъпността и охраната на обществения ред. По думите му, постигнато е по-ефективно управление на ресурсите и по-ефективен финансов контрол. Министерството вече се е освободило от 26 имота, провежда се процедура за други 144, както и от 423 автомобила, ползвани в административната дейност, а не за нуждите на оперативната работа, на гранична полиция или на пожарната.
Вътрешният министър се спря детайлно и на реализираните сериозни реформи, свързани с управлението на МВР – създадени са система за планиране и система за отчитане на резултатите, които вече действат, променена е организацията на патрулно-постовата дейност и охраната, въведената интерактивна карта е факт. Той посочи и предприетия комплекс от мерки за борба с битовата престъпност – преразпределение на състава, приети са конкретни планове в районите с по-малко полицейско присъствие, сътрудничество с гражданското общество по места.
Отбелязвайки сложността на реформата, вътрешният министър отчете постигнатото преструктуриране и съкращаване на администрацията във ведомството, което ще доведе до увеличение на заплатите на полицаите от 1 януари следващата година с над 5 %. Той отчете като успешен диалога, постигнат със синдикатите, довел до промяна в условията на работа на служителите.
Постигнатото е видно и от резултатите – неутрализирани са 3 групи за мокри поръчки със задържани 26-ма, 3 лаборатории за синтетичен наркотик, 2 лаборатории за канабис, 3 бази за производство и разпространяване на незаконни цигари, иззети са над 4 тона марихуана, над 24 тона канабис и др.

Министър Йовчев се спря и на извършеното в сферата на миграционния натиск и подчерта, че планът, по който се работи, дава своите резултати – при 3126 нелегални имигранти за месец октомври, за декември те са под 300. Той изрази надежда, че до март 2014 година този процес ще стане устойчив. Същевременно вътрешният министър отбеляза, че са увеличени местата за настаняване, подобряват се и условията за живот там, увеличен е и капацитетът на Държавна агенция за бежанците. Следвайки разработения план, са повишени мерките за сигурност не само в местата за настаняване, но и в районите с настанени бежанци Има още какво да направим, подчерта Йовчев. „Имаме конкретни планове, които работят. Имаме съществен успех в осигуряването на средства и помощ – по линия на ЕС, така и от двустранни партньорства със страни-членки. Очакваме, че средствата, които са предвидени за 2014 – 2020 година, ще бъдат увеличени значително”. Той отбеляза, че включително с усилията на България, се наблюдава промяна във фокуса на някои европейски политики. Положителна стъпка е подписаният с Турция договор за реадмисия.
По отношение на протестите министърът акцентира върху три основни аспекта: „Не допуснахме сблъсъци, не допуснахме сериозно да бъдат наранени хора, не допуснахме сериозни материални щети“. Запазен е необходимият баланс и не е допусната ескалация на напрежението. С тревога министър Цветлин Йовчев отбеляза, че през последните месеци се наблюдава засилваща се агресия спрямо полицаите. В подкрепа на това главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров съобщи, че след съботния инцидент има задържан в рамките на 72 часа с повдигнато обвинение за нанесена лека телесна повреда на служебно лице, на друг от протестиращите, пръскал със спрей служител на реда, е наложена глоба от 200 лева, трима са задържани за неизпълнение на полицейско разпореждане и са им съставени актове.

Министър Цветлин Йовчев набеляза и основните приоритети на министерството през следващата година – изграждане на система за интегритет на служителите, програма за справяне с престъпността и сътрудничество с гражданското общество. Той още веднъж подчерта, че стратегията на Министерството на вътрешните работи е публична.Информацията и снимката са на mvr.bg.

Даниела Кушева

KUSHEVANEWS.COM

Вашият коментар