ЩЕ СЕ ИЗГРАЖДА НОВА ЖП СПИРКА В ЦЕНТЪРА НА МАДАРА ПО ПРОГРАМА НА ДП „НКЖИ“


 Снимка:mtitc.government.bg

Изграждането на нова ж.п.спирка в центъра на Мадара е включено в инвестиционната програма на Национална компания Железопътна инфраструктура (ДП ”НКЖИ“) за 2013 г. и 2014 г, съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на инспекция на транспортни обекти в района. „Това е един дългоочакван от местните жители и от хилядите български и чуждестранни туристи проект, защото ще улесни достъпа до един от символите на България – Мадарският конник“, каза министър Папазов. По думите му, с изграждането на новата спирка, ще се подобри обслужването на пътниците и ще се осигурят по-добри условия за извършването на комбинирани превози до националния исторически и археологически резерват „Плиска“. Новата железопътна спирка ще се отрази положително и на местния малък и среден бизнес в областта на туризма, търговията и услугите.

Към момента прилежащата инфраструктура в района на гарата е в лошо състояние и до нея няма асфалтов път. Проектът предвижда лесно и безопасно слизане и качване на пътниците в центъра на селото; построяване на перони; рампи за хора с увреждания; модерни навеси. Прогнозната стойност на строително-монтажните работи е около 330 000 лв. с ДДС.

След като посети железопътната гара в Шумен, министър Папазов обяви, че предстои ремонт на покрива  на приемното здание и  помещенията с телекомуникационна техника. Обилните валежи през последните месеци причиниха течове и създадоха реална опасност от повреди по съоръженията за сигнализация и телекомуникация на ДП „НКЖИ”, както и дискомфорт на посетителите на чакалнята. Прогнозната стойност на ремонта е около 59 000 лв. с ДДС. Те са включени в инвестиционната програма на ДП ”НКЖИ“ за 2013 г.

След инспекцията на транспортни обекти, министърът Папазов се срещна с кмета на Шумен Красимир Костов и посети Индустриалния парк в града.Информацията е на mtitc.government.bg.

 

 

Даниела Кушева

KUSHEVANEWS.COM

Вашият коментар