ЧЕТВЪРТИ ДЕН ПРОДЪЛЖАВАТ СПАСИТЕЛНИТЕ ОПЕРАЦИИ В РУДНИК „ОРАНОВО“


Снимка:novinite.bg

Четвърти ден продължават спасителните работи по откриване на двамата затрупани в рудник „Ораново“ миньори – Николай Младенов и Иван Лазаров. Те се намират на 300 метра под земята и засега екипите все още не са стигнали до тях. Галерията е дълга 50 метра, от тях вече са прокопани около 25 метра.

Работата на спасителите, които се опитват да стигнат до тях като изземват от скалната маса, която се срути във вторник, е затруднена. Причината е падналите на два пъти скални късове и глината вътре в галерията.

През изминалата нощ в галерията е паднала нова скала, която по-късно е разбита и разчистена от минните спасители. Свличащите се земни късове увреждат галерията, която непрекъснато трябва да се укрепва, за да могат екипите да продължат по пътя в тунела.

„През тази нощ, около 3 часа чрез контролирани взривове беше разбита поредната огромна скала, с диаметър около 2 метра. Отломките след взрива бяха разчистени, но за съжаление спасителните екипи продължават да се натъкват на подобни земни маси – смесица от глина и вода. Всичко това затруднява изключително много минните спасители. Те работят на сменен режим – половин час работят, един час почиват, защото работата е изключително трудна“, това обясни социалният министър Хасан Адемов за работата през нощта.

Свлачището от глина и скални късове е изпълнило галерията. Специалистите се надяват двамата затрупани миньори да са успели да се скрият във въздушна кухина преди свлачището, където се пуска въздух чрез помпа.

„Таванът на галерията е бил разрушен преди взривът от самата скала. Всичко това е обшито, възстановени са съответните греди и заграждения, които всъщност бяха разрушени от тази огромна скала. Добрата новина е, че сводът на самата галерия вече е достатъчно сух, което дава възможност да предполагаме, че след тази кална маса е възможно да има кухина, в която да има въздух и от този въздух да са се възползвали затрупаните миньори. Тоест надеждата е скоро да стигнем до заградените миньори“, каза още Адемов.Информацията е на БНТ.

Даниела Кушева

KUSHEVANEWS.COM

Един коментар по „ЧЕТВЪРТИ ДЕН ПРОДЪЛЖАВАТ СПАСИТЕЛНИТЕ ОПЕРАЦИИ В РУДНИК „ОРАНОВО“

Вашият коментар